Monday, March 29, 2010

cempedak jadi nangka


yer kot. cempedak jd nangka. ayat yg hebat jgk kot. well. hari ni sy nak ckp ttg salah seorg cinta monyet. ngeh3. ye. monyet ye sbb time tu baru darjah 4 - 5. utk pengetahuan, sy pernah bersekolah d st.mary kuching when i was in standard 3 - 5. and, there he came. one of my neighbor. anak kpd auntie lin + uncle nazli.

adelah seorg mamat ni. anak sulung. ade 4 org adek. he's 2 years older. oklah. name die F. F ni pnye la gatal, miang time dlu. ske kaco sy! wawawa. kte org slalu main galah pnjng, badminton, and kejar2 time dlu. die kurus kering. x handsome. hoho. time dulu lah! then. lost contact since sy pindah - randah.

form 2. sy d smk tmn melawati. die masuk smk tmn melawati jgk. sy form 2, die form 4. tu last kami jmpe. time sy form 5 d mrsm KL, sy nmpk die dlm majalah remaja!!! OMG i was speechless. badan die x kurus kering dah, die makin handsome. haha. sherry, naiya, finaz, keyna, if only u guys still remember that moment i bought that Remaja, and show him to u guys. and, form 5 last kami main SMS.

itu pun lepas mama n abah melawat sy d hostel, abah call parents die, n parents die kasi sy no tel F. ade la last few years, sy ke KLCC. terjmpe adek die, A. A dating ngan gf. time tu kami exchange phone no, & add d fb. so skrng ni, sy selalu contact dgn A jelah, selaku adek F. owh ye, skrng ni A tu 22, F tu 23. and d FB si adek die, A nilah sy jmpe FB si abg ni semula, F.

meh sy tnjuk muke si F. mesti ade yg mcm kenal. F mule2 jd artis, tp x ramai org kenal. certain film n drama, sampingan. and die jd host utk mcm2 aznil. die jgk jd model hero remaja. model remaja. jd model celcom ape tah. and jgk, die skrng sy terkejut tgk ble naik flight. die dalam majalah air asia. and and. ye, die skrng pramugara air asia. tp yg pelik, x pernah plak terserempak d airport / plane.




this is F. dlm majalah remaja.

time die shooting.

oh god. die pramugara? '-___-

in the air asia magazine!
i knew it was him!

haih. lainnye ko! nape dr dlu x camnih. haha.
and there's a thing i'm jealous about.
die da travel bnyk tmpt oversea!!! whoaaa.

die jmpe awek da pun. pramugari jgk.
dr indonesia.

in 2009, by the age of 22, he's married. T___T

aw aw. ade anak da pun! waaaaaa.

owh ye. ni la adek die, A
he's 22 and single. kalo rajin cari dlm FB sy.
hahahahahah... mesti ramai yg nak an ;PP




well. what a small world. org yg penah sy gaduh2 wkt kecik dlu, dah kawin n ade anak pom! owhhh.. indahnye dunia yg kecik ni. haha. saje je bgtaw. cam x sngka pon die jd ape yg die jd skrng. ngeh3. oh, kuase tuhan. ;)))

p/s; barney. jgn jeles taw. saje ske2. i love u more lah!


KBB # 16 Ciffon Cake - Pandan Ciffon Cake




Tantangan KBB ke 16 kali ini adalah membuat Chiffon Cake, dan hosting kali ini tidak menentukan resepnya tetapi sebagai gantinya member dibebaskan untuk menggunakan resep manapun.
Awal mendapat surcinto ah kebetulan nih karena akhir akhir ini memang sering bikin cake ini tapi apa daya ternyata di bulan maret dari awal bulan hingga hampir akhir bulan masih disibukan beberapa tugas dari yang hanya kumpul2 dengan teman2 milis baru, pulang kampung,menjaga suami sakit di rumkit,kontrol kedokter,ngurus anak anak, hingga akhirnya kemarin selama 2 hari berturut turut baru bisa mengerjakan tantangan ini. meskipun mudah tapi kalau tidak punya waktu yang cukup juga susah dan karena aku senang dan memang berkotmitmen untuk selalu mau ikut jadi aku sisipkan sedikit waktu sembari bernegosiasi dengan member dirumah ehehehehehehhehe....biasalah kalau melihat aku capek miswa selalu meminta tak usah membuat apapun mendingan berisitrahat.
Tapi namanya sari pasti punya cara untuk merayu supaya tetep bisa baking meskipun capek toh hasilnya bisa dinikmati sekelurga juga.
Kali ini aku membuat Ciffon Pandan Cake, karena mudah dan semua suka dan menurutku memang hanya ini yang enak dan tidak bau amis telurnya. Semalam juga sempat mencoba membuat Ciffon Ketan Item juga cuman belum sempat terpoto jadi yang pandan saja yang bisa aku tulis disini ya.
Ciffon Pandan Cake
By Sedap Pemula modif by Nilamsari


Bahan A:
8 butir kuning telur
150 gr tepung terigu
60 gr gula pasir
90 gr minyak sayur
95 gr air
Aduk semua bahan A hingga menjadi pasta yang lembut.
Bahan B:
8 butir putih telur
sejumput garam
100 gr gulapasir
Kocok bahan B hingga kaku dan mengembang, kemudian campur bahan A dengan bahan B dan oven kurleb 60-75 menit dengan suhu 170 derajat (tergantung dari masing masing oven ya....tolong digauli dengan baik ovennya ya......
Nah kalau mau lihat prosesnya ada disini ya.....


























































New Kitchen

Wah....entah kenapa akhir akhir ini sangat susah sekali untuk buka rumah yang sudah ada akhirnya kuputuskan untuk membuat rumah baru khusus disini dimana aku bisa menuangkan semua hobi yang sudah setia bersamaku dari yang tidak bisa hingga menjadi bisa hehehhehehehe.....tapi aku masih manusia biasa yang tak luput dari kekurangan jadi masih harus banyak belajar lagi .......thanks to all my friend especially di dunia perkulineran yang selalu membantu dan mengajari aku.....

In this light and on this evening...

So, the time has been changed and now we've go more hours of light... so I can make pictures at seven or eight o'clock in the evening...
 

Today I had a lovely time with Rose and Anabel; we took some good coffee and chat a lot about the last 3 months, catching up between us.

The we went into David's house, a very old place where we always meet here, play to videogames or watch films.

And finally, I went back home. Tomorrow I want to wake up early for make some more pictures and visit my grandad...

Are you having a great time this Easter?


I was wearing: 
Cardigan - Blanco
Customized t-shirt - Primark
Navy shorts - Zara
Tights, boots and headband - H&M
Navy robbon brooche - Handmade by Laia!

SEYALA MACHI ( Sindhi )



Ingredients:
Fish ......... 250 gms.
Onion ...... 4-5
Tomato .... 1
Ginger-garlic paste.... 1 tbsp.
Green chillies .......... 1
Mint leaves ............ few
Turmeric powder ..... 1/4 tsp.
Coriander powder .... 1 tsp
Cumin powder .......... 1 tsp.
Amchoor powder .......... 1 tsp.( or crushed anar dana)
Garam masala .......... 1 tsp.
Coriander leaves ..... for garnishing
Red chilli powder ..... 1/2 tsp
Salt
Oil
Method:
1. Wash the fish and marinate the slices with a little salt.
2. Cut the onion finely.Heat a little oil in a flat bottomed sauce pan and stir fry the onion for 2 minutes.

3. Add the chopped tomato, green chilli , ginger garlic paste, salt and simmer for 2-3 minutes.

4. Put the fish slices and sprinkle all the masalas and mint leaves.Simmer until done, carefully turning the slices once.( no water required)
5. Garnish with coriander leaves and serve with rotis.