Monday, January 19, 2009

BENGANA KHAR RECIPE - Bihu Recipes

Ingredients:
• 2 Small eggplants
• 3 Garlic cloves
• Little amount of Khar
• Rohu machor petu
• 1 Chopped onion
• Oil
• Salt to taste
How to make Bengena Khar:
•Cut the brinjal into small pieces.
•Clean the rohu fish (machor) petu and wash thoroughly.
•Heat some oil in a pan and add the garlic and chopped onions and fry for several minutes and then add the petu.
•Add salt to taste.
•After few minutes add the brinjals (chopped) and then cook for few minutes and then finally add the khar and allow it to cook for few minutes.
•Serve hot with rice.

MEETHA CHAWAL / SWEET RICE RECEIPE - Vasant Panchami Recipes


Ingredients
Basmati rice 500 gm
Almonds 20 pieces
Pista 20 gm
Kaju 20 gm
Kismis 20 gm
Khoya 250 gm
Lavang 10 pieces
Elaichi 10 pieces
Saffron ¼ teaspoon
Kewra 400 gm
Sugar 100 gm
Ghee 100 gm
Water 7 glasses
How to cook Meetha Chawal
Soak the rice, badam and kaju. Put the saffron in the 7 glasses of water and boil. Put the soaked rice in the boiling water and also some lavang and elaichi pieces. When the rice is done sieve it to drain excess water.
In a heavy bottomed pan put some ghee and add some more elaichi and lavang and fry for 2 minutes. In a pressure cooker put half of the cooked rice and then half of the sugar and then the remaining rice.
Cook over a low flame. Add the remaining ghee to the rice, occasionally stirring it. Cook for 25 minutes.
Now add all the dry fruits and the mixture should be well steamed. Add 3 teaspoons of kewra and cover the vessel.
After the water has dried up add the khoya and cook for 15 minutes and take the vessel off the fire and put a silver foil over it. Totally it would take around 45 minutes to 1 hour for this preparation.

PODA PITHA RECIEPE : East Indian Recipes


Ingredients
500 gm: Black gram dal(Urad Dal)
500 gm: Rice
1 medium size: Coconut (whole)
500 gm: Guda (jaggery) / sugar
2 teaspoonful: Salt
2 inches (15gms): Ginger
1 tsp: Black pepper powder
2 tsp: Ghee
HOW TO MAKE PODA PITHA / PODA PEETHA / PORA PITHE
Soak black gram dal and rice for about six hours. Wash the dal and rice cleanly and grind it. The paste should be fine and thick. Add salt and mix well. Keep paste aside for 2/3 hours.
Grate the coconut.
Cut ginger into very small cub sizes.
Then mix coconut, jaggery/sugar, ginger and black pepper powder and mix well
Pre-heat oven for 10 minutes and grease it with ghee.
Pour the paste into the tray and keep it in the oven. Keep the oven very hot for 30 minutes. Then keep it moderately hot for 30 minutes. It should be checked with a needle and when its colour is golden brown the Poda Pitha is ready to eat.
Then remove the whole Poda Pitha (baked cake) from the oven and allow it to cool down.
Cut it into small pieces and serve it with any chutney preferably with coconut chutney.

Hotcake Banana

20 Januari 2009, selasa

Cemilan Mei hari ini hotcake banana. Resepnya tetep dari cookpad, liat disini
Bahan
200 gr hotcake mix
1 bh banana
3 bh telur
100 gr mentega cair
2 sdm susu cair
70 gr gula
kismis secukupnya buat topping


Cara
1. Potong potong banana, campur dengan susu, lumatkan dengan garpu, sisihkan
2. Mentega cair n gula kocok rata. Masukkan telur kocok sedikit demi sedikit, masukkan 1/2 dari hotcake mix, aduk rata. Masukkan sisanya.
3. masukkan banana, aduk rata.
4. Masukkan di loyang, taburkan topping, oven 180 drajat selama 50 menit.

Lulusan Tristar Culinary Institute Berpeluang Kerja di Kapal Pesiar & Hotel Berbintang

GAJI BESAR - KELILING DUNIA - PENGALAMAN KERJA INTERNASIONAL

INDUSTRI PERHOTELAN DAN WISATA KAPAL PESIAR
Perhotelan dan Wisata Kapal Pesiar merupakan dua industri yang secara operasional terpisah, namun keduanya memiliki kesamaan yaitu senantiasa membutuhkan tenaga-tenaga terampil yang berbasiskan Perhotelan. Dari tahun ke tahun industri ini selalu mencari calon karyawan yang tangguh, dinamis, memiliki skill and knowledge yang memadai, dan sanggup menjawab tantangan dan tuntutan pekerjaan dalam bidang pelayanan berstandar International ini.

Indonesia merupakan gudangnya tenaga kerja yang sangat berpotensi untuk mengisi berbagai lowongan yang ada pada industri ini. Namun demikian, sumber daya yang terdapat dinegeri ini masih perlu dibentuk dan diarahkan sehingga mereka memiliki kesiapan mental, fisik, pengetahuan dan keterampilan yang berkualitas.

Tanpa pendidikan dan latihan yang tepat, maka sangat mustahil bagi SDM kita untuk dapat bersaing dan memenuhi kriteria untuk bekerja pada industri yang menuntut berbagai persyaratan yang cukup rumit dan ketat ini. Pelatihan yang Singkat, Tepat dan Terarah akan banyak membantu SDM (angkatan kerja kita) agar mampu memenuhi tuntutan tersebut.

Disinilah Tristar Culinary Institute hadir sebagai fasilitator dan mitra terdekat anda yang ingin memiliki keterampilan dan pengetahuan untuk berkarir di bidang Kuliner, Hotel dan Pariwisata Kapal Pesiar International. Sebagai lembaga Pendidikan yang resmi, Tristar Culinary Institute terbuka bagi anda dan siapa saja yang menaruh minat besar untuk dapat bekerja di Hotel atau Kapal Pesiar yang sanggup membawa anda melihat dunia dan menikmati penghasilan dalam US dollar.

Dengan program belajar yang setiap hari praktek, secara khusus di rancang untuk memenuhi tuntutan profesi pada industri ini, program dan system pendidikan & pelatihan kami telah banyak melahirkan para profesional baru di bidangnya, dan telah banyak membantu, mengantarkan para mahasiswa/i nya ke gerbang dunia, berkarya, mengukir prestasi dan masa depan, dan menjadi bagian dari komunitas International.

Tristar Culinary Institute selalu terbuka dan mengundang anda yang memiliki ambisi dan antusiasme tinggi dalam meraih masa depan yang lebih baik, untuk bergabung mempersiapkan diri, membentuk diri anda menjadi individu yang dinamis, memiliki daya saing dan profesionalisme yang memenuhi kriteria international, dan siap merebut peluang kerja di berbagai Hotel berbintang, International Restaurant, Kapal Pesiar International, ataupun mengelola Usaha Sendiri dibidang Kuliner.

Segera daftarkan diri anda di Tristar Culinary Institute, Sebuah Lembaga Pendidikan dan Pelatihan Profesional terpercaya dan terbukti di kota Surabaya.

Info: Tristar Culinary Institute
Jln. Raya Jemursari 234 Surabaya
Telp 031-8433224-25 Fax 031-8432050 Mobile: 0817321024
href="http://www.tristarculinaryinstitute.com">www.tristarculinaryinstitute.com

3 guys and a girl

hee. tetbe kerinduan kpd lelaki -lelaki ini.
jejaka idaman melaya sumer nih. haha.
erm. okay. mereka teman sy. teman lelaki.
yg sekepale. yg lawak. lucu. optimistik juge. =]
3 guys = shahli. wan. zaid.
a girl = me. ..

okay. begini kesah kami.
sy kenal Wan saje dulu asalnye.
wan + sy 1 sekolah. rumah pun dkt2 time form 5 dulu.
die d seri petaling. sy sg besi.
then pas spm...time dkt kolej.
sem 1 x silap. nak masuk sem 2. last minute. ajak kuar.
time tuh. november 2007! kuar2. g mid.
owhh...sy sampai lmbt sbb ktm yg teruk servicenyerh!
then. sampai2, wan tnggu d luar GSC.
katenye die bwk kwn. 2 org. lelaki. kwn matrix,
tp mereka da masuk dlm cinema.
then. masuk2. cite da start. so x nmpk muke kwn Wan.
"30 days of nights!" hee....

then. kuar wayang. baru nmpk si zaid n shahli. haha...
bermulalah sesi suai kenal.
tibe2 plak, mereka ajak main bowling.
layan je larh. tp zaid x main! ngadew! ok. d sini.
mereka sudah menunjukkan taring! wahahaha...
zaid n shahli saje jerh! baru 1st time jmpe tuh!!!
da buli sy habis2 an. huhu...
sy ske main bowling. tp x reti.
so just baling je la. hahaha...tiap kali sy pnye turn.
dgr mereka gelak! sy pusing je. buat muke steady. hahaha... but. enjoy! hee. then. maw g mkn...haaa. time ni.

lawak! tataw nak mkn mane. pastu...
shahli n zaid la gedik nak mkn Kenny Rogers. haha.
[pembetulan dr zaid;
"shahli yg nk sgt mkn kenny rogers!"]
sbb die org pnye alasan, x pernah mkn. huu. ok then~

just follow je la. order set yg...utk 4 org.
and de 4 side orders. ikot la masing2 nak ape.
kebetulan. time mkn tuh. die org asyik buat laaawak je!
sy pon jd mangse. haha. dlm hati da...sabor jela.
ye la. baru 1st time jmpe da buat cam lame kenal.
tp ok la. sy pun x kekok. happy gle. ahahah...
mkn3. sy habis dulu. wahahah...mmg kene bahan la! =P

then. nak cari surau. sy da taw. surau dkt hujung.
dkt jj tuh. zaid n shahli tu plak. da lame x dtg mid.
so mereka sgt yakin surau di tgh2, bkn d hujung.
last2 pergi jgkla tgk dkt tgh tuh, tp
tgh tutup sbb nak buat the gardens!
sy mmg gelakkan blk gile2 pnye la...wahahah.
then. solat2 je. tgk sume x de. rupenye. die org g bank.
hahaha...ngadew sgt nak mkn kenny rogers! wakaka.
owwhhh. tp wan de bgtaw. korang [zaid n shahli] ckp...
aku cute. wakakakakaka...ye. time kasih~ =P
[pembetulan dr zaid. "shahli je ckp ko cute"]
owhhh. depan aku sampai skrng pnye la kutuk aku ye.


haha. x kesahlah. cuma. da jrng jmpe mereka.
masing2 jauh. maybe. bln 2 nnt kot jmpe. hope so~
ye. time shahli pulang bercuti. n zaid pon maybe blh blk.
n tnggu wan plak bagaimane.
hee...rindu mau ketemu! =D
okay. inilah mereka! semuanye...baik2! serious!
n lepas sgt sape2 nak buat calon menantu! haha...



Mr. SHAHLI

shahli aiman bin zulhasnan najib.
berada di indonesia sekarang.
a DOCTOR - 2 - be.
last school; MRSM jasin. Melaka.
hantuuu sushi! gile ahh...
sgt suke bnde manis yg cm best.
[just like me] mcm big apple. ice cream.
sgt suke pakai cap. putih melepak.
kawan lelaki ku plg KACHAK.
[wan n zaid jgn jeles!!! hahaha...]
kalau gelakkan org, muke puas hati gile.
pakai jam d tangan kanan. huu...
sumpah die ini SANGAT rajin study.
die sgt optimistik dlm mengejar cita -cita.
kuat makan jugak. yerr. tp. x sehebat sy.
owhhh. WANG saje d pikirannyer. haha.
he's very da berry COMPLICATED. yes he is.
owhhh. sgt rindu kamu! =]



Mr. ZAID

Muhammad Zaid bin Abdul Hamid

berada di Melaka sekarang.

an - ENGINEER - 2 - be. guess so.

last school; Sekolah Menengah Sains Tuanku Ja'far

berbintang taurus!

owhhh. die nih. sangat blur. haha...

selalu kena buli di antare mereka ber3.

jd ble sy ade, die ske buli sy. haha.

a good listener juge. tp mulot tempayan btol! wawawa...

[katenye bnde yg baek x elok dirahsiakan] haha...

katenye. die la jejake HOT n SINGLE!

hee...die nie baek. and. bnyk juge membantuku.

owhh. orgnye kecik2 hitam manis! hehe.

blh tahan kedekut pnye org!!! wahaha...

zaid juge pernah ckp aku pakai SUSUK! wakaka. x kuase!!! =P

p/s dari zaid... "aqilah, nnt tlis kt blog ko,

aku tensen bilik ak x hbs2 nyamuk dtg..

haha.. sem ni dpt tngkt 1 floor..hehe"



Mr. WAN

Syazwan Arsyad Bin Ismail.
Berada di Pahang kini.
an - ENGINEER - 2 - be also.
last school; MRSM Kuala Lipis
berbintang cancer.
dia nih...plg romeo la! haha. ye.
sanggup diet utk jage badan. hee...
owh. anak tunggal mcm sy juge!
time skola. kami sgt jarang bertegur sape!
[pd hal kelas sebelah - sebelah]
sbb time skola die sgt control macho...wakakaka.
time bday hari tu, die call even lmbt!
cari sy ble da putus cinte. haha. pdn muke!
selalu nye ske jalan2 bile cuti.
pernah main game sampai x jwb phone call sape2 pon.
pon same. gile WANG! hahahaha...

Ribuan PAUD Hiasi Kue Tart Raih Rekor Muri.

Rekor Muri Tristar Culinary Institute: Menghias Kue Tart Terbanyak.
Imam Wahyudiyanta - detikSurabaya

Surabaya - Bila selama ini anak-anak hanya menjadi subyek sebagai pemakan kue, maka di acara menghias kue tart yang digelar di City of Tomorrow (CITO), anak-anak dilibatkan dalam menghias kue. Istimewanya, acara itu mendapatkan rekor MURI dengan kategori menghias tart dengan peserta terbanyak yakni 1.031 Pendidikan Anak Usia Dini (PAUD).

"Dengan kegiatan ini kami ingin anak-anak merasa dilibatkan dalam proses pembuatan makanan," ujar Ketua Himpunan Pendidik dan Tenaga Kependidikan Anak Usia Dini Indonesia (Himpaudi) Kota Surabaya, Ivonne Adrika kepada wartawan di CITO, Sabtu (17/1/2009).

Ivonne menambahkan bahwa selain bisa melatih psikomotorik halus pada anak-anak, kegiatan itu juga bisa mengembangkan kreativitas anak selain tentu saja kegembiraan pada mereka karena diberikan kepercayaan untuk mengekspresikan diri.

Dengan asyiknya para bocah itu memberikan pasta berwana-warni di atas kue tart yang telah disediakan. Sementara yang lain juga asyik menempelkan butiran permen berwarna-warni sebagai hiasan kuenya.

"Anak-anak yang berpartisipasi itu berasal dari TK dan kelompok bermain di Surabaya dan Sidoarjo," tambah Ivonne.

Sementara itu Presiden Direktur Tristar Culinary Institute, Juwono Saroso, sebagai salah satu penyelenggara acara mengatakan kue tart yang dihias oleh anak-anak itu telah menghabiskan 1.500 butir telur, 120kg tepung sponge, 200 kg butter cream dan berbagai bahan kue lainnya. Kue sebanyak itu diproduksi oleh crew Hypermart City of Tommorow 24jam nonstop sebelum acara dimulai.

Piagam MURI sendiri diberikan langsung oleh Manager MURI, Sri Widayati, kepada empat institusi penyelenggaranya yakni Tristar Culinary Institute, CITO, Hypermart CITO dan Himpaudi. Acara itu tercatat di MURI sebagai rekor yang ke 3.556

BIHARI LITTI RECIPE - Vegetarian Recipes


Ingredients
For Atta (flour) dough:
1½ cup: Whole wheat atta (Littis are more crunchy if made with maida)
¾ to 1 cup: Regular or fat-free yogurt (dahi)
(Make dough from atta using yogurt and NOT water. The dough should be soft and fully kneaded. Keep aside covered.)
For Filling:
1 cup: Sattu (a special gram flour)
4 cloves: Garlic, finely chopped
1 inch: Ginger, finely chopped
2 or more: Green chilies, finely chopped
½ cup: Fresh dhaniya (cilantro) leaves, finely chopped
½ tsp: Mangrella (nigella or onion seed)
2 tbsp: Mustard
1 tsp: Ajwain (thyme)
1 tbsp: Lemon juice
1 or 2 tbsp: Mircha achar masala (fillings from the red chili pickle) Salt to taste
Method
Mix all the filling ingredients with sattu together nicely. Add ¼ to ½ cup water to make the stuffing moist and easy to fill.
Now make 8 balls from the atta (flour) dough. Dust each ball with dry atta and make a patty roughly 2.5" to 3" diameter in size with hand. You don't need a belan (rolling pin) for this.
Stuff 2 to 3 tsp sattu filling in the center of the patty and close it from all sides.
When all the littis are stuffed, pre-heat the oven to 375 F and put all the litties on a foil and bake till one side is brown or black spots come on the litti surface. Then turn over the litti and bake for few more minutes until that side is brown as well.
Take out and dip in pure ghee or butter and serve with achar or dhaniya (cilantro) chutney and/or baigan ka bhurta (mashed and prepared egg-plant).

SONDESH RECIPE - Bengali Sweets Recipes


Please ypur family and loved ones with the sweet and delicious Bengali sweet dish, Sondesh. Sondesh is traditional bengali sweet dish prepared with khoya and cottage cheese. Feel the sweetness of Bengal in your own kitchen today and remember, prepare it with love. It will be more tasty.

Making time: 20 minutes (excluding chilling and hanging time)

Makes: 7-8 pieces (depending on size of mould)

Shelflife: 3 days refrigerated

Ingredients
150 gm: Paneer
½ cup: Khoya, grated
6 tbsp: Sugar/gur
6-8: Almonds, shredded thin lengthwise
4-6: Chhoti elaichi, crushed a little
6-7 strands: Kesar
How to prepare Sondesh
Blend the paneer, khoya and sugar/gur together till smooth. You can do this in a blender or use the back of a katori to mash them together.
Mix in the elaichi and set in a layer about ½" thick.
Refrigerate till set and cut into squares or diamonds and serve.