Wednesday, February 11, 2009

cinta pertama julia

currently. mmg diri ni sendiri bnyk ckp ttg my 1st love.
ye. tanye la mereka yg terlibat. muak suda? haha. =P
maap yg amat lame x update. nak dkt seminggu x on9.
bz. broadband dipinjam. and mcm2 hal.
anyway. back 2 the title. julia...
rujuk post2 b4 utk sesiapa yg tataw pape...

1st love julia taw ttg keadaan die. mcm mane die taw?
entah. cinta pertame julia ini memerhati nya dr jauh.
memerhati dr jauh itu.
bkn dgn mata kasar. tp mata hati.
ye. mereka jrng contact tp, lelaki itu. tetap menjaganya.
walaupun sudah mempunyai pengganti julia.
ku kira itu yg terbaik blh ku katakan bagi pihaknya.
suatu pagi. sebelum subuh. lelaki itu menghubunginya.
julia. memang agak terkejut dengan panggilan itu.

lelaki itu bertanya...
keadaannya. dan hubungannya dengan buaya itu.
sebenarnya, dr awal lagi 1st love julia suruh dia tngglkan buaya itu.
yup, walaupun mereka da x de pape. julia masih berkawan.
dgn 1st love itu. dan. julia ttp berkongsi mcm2 kisahnya dgn lelaki itu.
lelaki itu terlalu mengenalinya. mungkin.
lebeyh dr diri ni mengenali julia sendiri.
jadi. dr 1st time dia mendengar ttg buaya itu, dia da x ske.
tp. dia taw. julia sudah terlalu syg buaya itu...
jd lelaki itu hanya mampu. nasihat. dan beri pendapat.
dan merayu. agar julia. tidak lagi buat perkara bodoh itu.

julia. pada mulanya terkejut dan sedang tidur.
tersenyum mendgr suara itu.
kadang kala dia merindui suara itu. kemudian. dia menangis.
ku tanya julia. kenapa menangis? jawapan julia. menusuk jantung~
"dia cinta pertamaku. dia tak perlu tahu.
dia terlalu indah. utk tahu kisah yg terlalu sedih ini"
julia menangis. bukan kerana keadaan dirinya lagi. tetapi kerana.
cinta pertamanya itu. masih boleh tahu keadaannya tidak baik.
hanya dari hasil tulisannya. caranya menulis. dan dia mengenali julia.
lebih sedih. julia rasa dirinya terlalu kotor utk cinta pertamanya itu.
dan dia tidak dpt menipu 1st love itu, ketika ditanya ttg keadaannya.

namun. 1st love julia. sendiri berkata. dia frust. sangat frust.
julia jadi sebegini sekali. dia takut. dia risau. nampak kan?
bertapa lelaki ini. masih mengambil berat tentangnya.
dia merayu pada julia. berkali - kali. jgn lakukan perkara bodoh itu lagi. dan kalau boleh. tinggalkan buaya itu. tp dia tahu. julia dah terlalu sayangkan buaya itu. lebih pilu...
malam julia hilang segalanya, dia telah menghubungi 1st love itu terlebih dahulu. ingin berjumpa seketika. kerana ingin memberi sedikit barang... namun. 1st love nya itu tidak sihat. jadi. mereka x dpt berjumpa. pd pendapat 1st love julia, jika dia datang dan berjumpa julia malam itu. perkara itu tak akan terjadi dan dia dapat selamatkan julia. dia. sangat menyesalinya...

1st love itu. berpesan. jangan tinggal seorang diri lagi.
jgn diundang maksiat itu lagi.
kalau sepi. katakan saja padanya. dia akan datang menemani.
bukan mengambil kesempatan seperti buaya itu. tapi.
dia akan berusaha supaya julia tidak buat perkara bodoh itu lagi.
semua nasihat itu. julia. cuba utk jdkan pengajaran.
julia. terharu. dengan sikap cinta pertamanya...

sekarang. julia sedang mencuba perbaiki hidupnya semula.
kembali mencuba lebih mendktkan diri dgn Maha Pengasih.
perbaiki hubungannya dengan keluarga yang agak retak sebelum ini.
dan mencuba untuk lebih memahami buaya itu. ya. julia.
masih tidak bersedia utk tinggalkan buaya itu. dia masih. tetap.
ingin memberi peluang kepada buaya itu. dan lihat. sejauh mana.
kejujuran buaya itu. jgn ditanya mengapa. julia masih. tiada jawapan. tapi. kehidupannya lebih baik mungkin.
cuma. ku doakan yang terbaik utknya. dan berharap.
segalanya selamat buat julia...

p/s:
post ni lmbt di post sbb masalah teknikal~
broadband gewdix! =P




My Galbi Jim


Valentines is a coming and this recipe is special to me as it was my first date with my boyfriend 2 years ago. I consider it the Korean version of Irish stew.
Galbi Jim
Beef You should use beef short ribs I used stewing stake.
Carrots
Potatoes
Green peppers
Onion
Mushroom Shiitake
Soy sauce
Black pepper
corn syrup Mool Yut You can use honey
Sugar
Garlic
Ginger
Sesame oil
White wine vinegar or apple vinegar
you can also add chestnuts
To cook I cut up the beef added the garlic and ginger. Added a splash of corn syrup ( 3 tablespoons), pinch of sugar, a large dash of soy sauce, a dash of sesame oil, 1 tablespoon of vinegar and lots of black pepper. I brown the meat on a medium low heat for about 45 minutes then add the carrots and potatoes till cooked. I added the onion, mushrooms and peppers 10 minutes before the end.

Coming to a screen near you...

Although not normally known for brevity, just a little one for you today. Call it a nibblet (is that I sigh of relief I heard from somewhere in the back there?).

But there is plenty to come over the next few days, so fear not.

Yesterday was day one of ‘Mission Top Secret’ which I can’t talk about but might (or might not…) involve a cookbook that I might (or might not…) be writing with two rather fantastic chefs. More to follow.

I’m off to London in about an hour to sample some genuine British buffalo mozzarella made by former F1 world champion Jody Sheckter who has since swapped his Ferrari for a tractor and turned to organic and bio-diverse farming. Very exciting indeed. I shall report back.

In the mean time how about some homework? A while back I was given this book, My Last Supper by Melanie Dunea in which she photographs and interviews fifty of the world’s top chefs about what they would choose for their, you guessed it, last supper.

In preparation for a similarly themed post, what would you chose for your last meal on earth? Who would cook it for you? And who would you like to accompany you whilst you munch through the final morsels? I'd love to know what you'd pick so get in touch to help make this a fun and truly global feature.

Need some inspiration? You can watch Charlie Rose interview Melanie along with Eric Ripert, Wylie Dufresne, Tom Aikens and Marcus Samuelsson about their last suppers here, or just here:



Also, I know there was no Friday Nibble last week, I got a little sidetracked. This week’s will more than make up for it and will even include a killer recipe for cassoulet (that should offer some clue as to the featured item).

A bientot!