Wednesday, January 14, 2009

Tagged by sankai for cute's 3Logger Award



1. Copy badge "2008 Cute's 3logger Award" di atas untuk diletakkan di blog anda.


2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.


3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnye (anda di-tag).


4. Anda perlu memilih 5 penerima award seterusnye dan menyatakan nama mereka di blog anda.


5. Jangan lupe melawat blog kawan anda dan meninggalkan komen yang menyatakan mereka telah ditag.



--------------------------------


1. Done



2. Award yang tidak seberapa ini telah diberikan oleh Sangkai (name can be very deceiving, actual person very handsome!) someone baru kenal through someone. He is a nice person and sensitive (yes he almost cried while blowing candles on his cake) who loves to write elaborated and very heavy issues, very opinionated blog concerning life, love and lack of love, and about his cats (11 of them) but at the same time like to drive car very fast in broad daylight because he cannot see well at night(very-very contradictory kan). eh aku kena ceritakan pasal orang tu ke sebenarnya ni.



3. 10 fakta mengenai saya.



i. Saya sangat pemalas. Bila saya makan saya tidak akan terus membasuh pinggan, saya tunggu dah penuh sinki baru basuh. Alasannya dengan cara ini akan lebih menjimatkan air dan sabun dan tenaga. Jika saya membasuh baju, saya akan mencampurkan semua sekali, dan tak tengok pun apa dalam poket baju dan seluar tersebut dan menyebabkan mesin basuh selalu rosak kerana membasuh duit syiling.
Pernah sekali saya terpaksa membuang beberapa helai baju dan menghantar baju dan seluar ke dobi semula sebab saya telah membasuhnya dengan tissue-tissue sekali. Bagi saya , utk semua perkara ada cara yang mudah untuk dilakukan, dan kita kena mempermudahkan segala-galanya. Walaupun selalunya gagal



ii. Saya sangat suka makan dan masak. Saya mampu menonton AFC selamat 10 jam berturut-turut dan boleh menghafal setiap bahan yang digunakan, walaupun begitu saya tidak pernah memasak atau mengaplikasikan apa yang dipelajari di AFC kerana saya suka memasak mengunakan teknik hentam kromo dan campak-campak sahaja. Namun begitu Saya tidak mengemari makanan sendiri.
Saya suka makanan yang mengunakan cili yang banyak tetapi tidak pedas. Bagi saya tukang masak yang hebat adalah mereka yang mampu mengunakan banyak cili, tetapi masakan mereka tidak pedas.
Maklumlah oghang nogoghi lah kato eh.



iii. Saya suka membaca. Apa sahaja saya baca. Saya membaca di mana sahaja, dan saya tidak boleh membuang air besar dengan tenteram jika saya tidak membaca. Tetapi buat masa ini saya terlalu suka membaca, menulis dan mengomen blog. Saya akan mengrefresh blog yang saya suka berkali-kali walaupun saya tahu, penulis itu baru sahaja mengepos blognya 10 minit sebelumnya, dengan harapan dia mengepos entri terbaru.
Kadang-kadang saya akan tersenyum sendiri dan berangan bila membaca blog-blog itu. Saya terlalu suka membaca rasa dan citarasa seseorang. Kadang-kadang saya rasa ada penulis blog yang tidak patut menulis blog sebab dia bodoh dan tulisannya membuat saya rasa bodoh membacanya, tetapi saya tetap membacanya juga, kerana saya terlalu suka membaca blog.



iv. saya adalah seorang yang sangat-sangat pemalu bila berjumpa orang baru. Selalunya saya akan mendiamkan diri dan melihat tingkah laku orang itu dahulu. Kalau saya suka dengan orang itu saya akan berminat utk mengenalinya lebih lanjut, jika saya tidak suka saya tidak akan membuang masa dengan nya lagi. Pada ketika itu saya akan membuat andaian apakah jenis masa depan yang sesuai dan jenis pembawaan atau bagaimana orang yang saya tidak suka itu dibela oleh keluarganya (selalunya saya beranggapan negetif).
Ironiknya pula, tugas saya memerlukan untuk saya bercakap kadang-kadang di hadapan 200 orang, (pernah mencapai 500 penonton). Saya bayangkan semua pendengar itu adalah tidak pandai dan saya perlu bercakap supaya mereka jadi pandai, walaupun selalunya saya melihat muka mereka seperti tidak faham dan tidak puas hati. Oleh itu saya hanya melihat telinga dan hidung mereka sahaja, seolah-olah saya sedang memerhatikan mereka. Tetapi sebenarnya tidak.



v. Saya suka bercakap. Walapun saya seorang yang pemalu, tetapi saya suka bercakap non stop secara tidak sengaja. Kadang-kala saya terus bercakap ketika saya sedang tidur dan kadang kala saya bercakap dengan diri sendiri ketika membuang air besar. Jadi untuk mengelakkan saya digelar gila, saya menyanyi ketika berada di dalam bilik air.



vi. Saya bercakap tidak henti-henti dengan diri saya dan dengan orang yang saya rasa selesa kerana saya terlalu suka berfikir. Saya berfikir sentiasa, ada je menda saya dok fikirkan. Dan selalunnya saya menjadi frust kerana apa yang saya fikirkan selalunya tidak dapat saya jadikan kenyataan, dan hasilnya saya memikirkan alternatifnya pula dan masih menjadi frust, dan seterusnya.



vii. Saya benci dengan orang bodoh sombong. Ada 5 jenis manusia di dalam dunia


a. Yang pandai dan tau dia pandai
b. Yang pandai dan tak tau dia pandai
c. Yang bodoh dan tak tau dia bodoh
d. Yang bodoh dan tau dia bodoh
e. Yang bodoh yang rasa dia tak bodoh



Kategori yang ke lima yang juga dikenal sebagai bodoh sombong itu menyebabkan saya terlalu membenci mereka. Saya rasa mereka tidak patut bercampur dengan komuniti manusia dan sepatutnya diciptakan zoo khas untuk mengurung orang-orang sebegini. Tetapi disebabkan jumlah orang sebegini adalah terlalu ramai dan tidak cukup zoo untuk menyimpan mereka, jadi saya terpaksa terima kenyataan bahawa saya perlu tinggal dengan mereka selagi saya ada ruang dan peluang untuk terus membenci dan memperbodoh-bodohkan mereka.



Hik.



Saya juga tidak boleh menerima orang yang rasa dia tau segala-galanya, and expect in everything dan merasakan diri mereka sehebat enstein dan jika, enstein tidak mencipta relativity theory, dia sebenarnya yang akan menjumpai theory tersebut. Cerita politik dia tau, cerita kimia dia tau, cerita kartun dia tau, cerita hantu dia tau, cerita biologi, cerita ekonomi, cerita pengurusan semua dia tau lah, walaupun sebenarnya mereka tidak tau (read : bodoh sombong). Kerana tuhan tidak pernah mencipta makhluk yang tahu segala-galanya. Malangnya sepanjang saya hidup, saya jumpa dengan orang seperti ini.

Saya selalu cakap, " its oke to be normal"




viii. Tetapi saya selalu tertarik dan terpikat dengan orang yang bijak. Saya rasa orang yang bijak pandai itu adalah seksi, romantic dan mengiurkan. Doctor, lawyer, statesmen, akauntan, pakar matematik, ceo multi national dan sebagainya adalah manusia yang seksi dan comel dan menarik. Walaupun orang itu nampak selekeh, bercermin mata tebal, rambut tidak sikat, memakai seluar di atas pusat dan sebagainya dia tetap nampak seksi. Lebih seksi adalah orang yang kaya. Ini kerana orang kaya tidak boleh bodoh, kalau dia bodoh dia tak kaya.


As oppose kepada orang yang tidak pandai dan berlagak pandai, secantik mana orang itu pun, saya nampak dia macam badut sarkas yang sebenarnya bodoh.


Tapi paling saya suka sekali adalah orang yang dilahirkan dengan talent secara semulajadi, atau orang-orang berseni. Ahli musik, pelukis, penulis, penyanyi, arkitek, pembuat bomb atom, dan sebagainya adalah paling seksi. Tapi mereka perlu dalam kategori orang seni yang hebat, dan bukan tangkap muat.




ix. Saya sangat suka dengan seni. Saya teringin menjadi seorang manusia yang cultured gitu. Saya suka kan music, dan cuba untuk mendengar dan appreciate apa saja bentuk musik, dan meyakini diri saya sendiri bahawa seni itu datang dalam banyak bentuk (walaupun saya rasa pening kepala bila mendengar music heavy-heavy metal yang ada sebut satan! Di dalamnya, muntah ketika mendengar music hiphop, dan muntah darah bila mendengar house music).
Saya suka menonton wayang dan menonton apa sahaja cerita, termasuk filem asing yang saya tidak faham, kerana semua orang seni melakukannya. Saya juga suka menonton teater, kerana saya tidak ada pilihan disebabkan teater yang bagus selalunya mahal jadi saya menonton teater2 bengap yang tak best dan cuba memberi good review dan mencarik sesuatu yang baik utk diperkatanya supaya saya nampak seperti a cultured man, walaupun sebenarnya saya menyumpah seranah dan menyesal melihat teater-teater tersebut.



Saya pernah bercita-cita untuk menjadi ahli musik, sebelum saya bertukar cita-cita untuk menjadi pelukis, sebelum saya bercita-cita untuk menjadi pereka fashion dan seorang chef. Sekarang saya bercita-cita untuk menjadi penulis, dan masih kekal cita-cita itu sehingga satu tempoh cita-cita itu berubah.



x. Saya sangat suka berangan.




sekian sahaja 10 perkara mengenai saya.



4. Saya tag manusia-manusia berikut untuk meneruskan tag ini.

1. Tun Dr. Mahathir
2. Lim Kit Siang
3. Lim Guan Eng
4. Datuk Seri Anuar Ibrahim
5. Karpal Singh

Confident

Something funny happened while I was giving lecture yesterday. I had a 4 hours straight class. Two hours of knowledge management tutorial*, which I chatted in the ym while they were busy doing their knowledge acquisition exercise, and followed by a two hours quality management lecture*.

*tutorial is when i sit and smile, lecture is when i talk non stop.

(yes i got paid to sit and talk, so sue me!!)

So my mood was not very good at that time (my mood was never good anyway) and I had not had taken my lunch, because I was busy doing something else. So being very hungry and mood swing, I kept on giving my lecture and talks for hours. Luckily the new students were being very attentive, because they somehow knew I am not in a good mood. Students are very good at this thing.

As I was talking, almost reaching the first hour, two female student walk in the lecture hall, and just looked at me and nodded a bit and quickly find their ways to the empty seats. I was disrupted so I stop talking for a few second. The whole class went silence. I was a bit upset and flabbergasted, but then I continue talking.

After a few minutes, they got up and walked out of the lecture hall and said sorry. They went into the wrong lecture hall. Everyone was laughing, and I myself cannot contain the smile on my face.

Then my mood was oke a bit.

So moral of the story is, sometimes in a most unlikely situation can actually changed to something positive, only if your keep your composure and being optimistic and open about it. Never jump to a conclusion and do not react too quickly without giving it a thought.

Those two girls were confident and they were actually very early to their class, if their class starts at five that is.

SHAB DEG KASHMIRI ROGAN JOSH RECIPE (THE FAMOUS RED KASHMIRI DISH) - North Indian Recipes


Kashmir is known for its unique style of cooking and the perfect blend of spices in the Kashmiri cuisine. Unlike rest of the India Kashmir cuisines are more or less based on meat and Shab Deg Kashmiri Roghan Josh is one of the gourmet's delight from Kashmir. The famous Red Kashmiri dish is one the most celebrated dish of Kashmir. Try this lazzez dish and rule everyone's heart today.
Ingredients
1 kg: Mutton
500 gm: Mince meat
250 gm: Turnips
500 gm: Curd
250 gm: Balai
5 gm: Turmeric
600 gm: Onions
50 gm: Garlic
50 gm: Ginger
3 gm: Green cardamom
5 gm: Cumin powder
3 gm: Shahi jeera powder
15 gm: Red chilli powder
1 pc : Kashmiri ver
20 gm: Raw papaya
1 tsp: Garam masala
50 gm: Almond paste
2 tbsp Lime juice
5 gm: Saffron
5 gm: Cloves
5 gm: Cinnamon
5 gm: Pepper
30 ml: Kewra jal
500 gm: Ghee
Salt to taste
How to cook Kashmiri Rogan Josh
Roast the turnips in a tandoor till the skin can be easily removed. Peel and prick all over with a fork.
Grind the garlic to a paste.
Apply one part of this paste, turmeric, salt and half of the saffron dissolved in kewra jal on the turnips and keep aside for 15 minutes.
Then in the ghee fry the turnips to a golden brown colour. Remove and keep.
In the same fat fry finely sliced onions till golden brown and crisp. Keep aside.
Grind the ginger to a paste and divide in three parts.
Grind clove, cinnamon to a paste.
To prepare the yakhni in a pan put half of the fried onions, second part of garlic paste, one part of ginger paste, half of clove, cinnamon and cardamom paste, half of the mutton pieces and enough water to cook the meatto a very soft texture so that it can be strained to obtain the yakhni.
When the meat is done, mash the pulp and extract the bones, then strain through a sieve or a muslin cloth. Keep the yakhni aside.
Then mix the minced meat, papaya paste, second part of ginger, third part of garlic paste and remaining clove-cinnamon-green cardamom paste and ½ tsp Garam masala powder. Keep aside for 30 minutes.
Shape into balls or koftas approximately the size of the turnips.
Deep fry in the ghee and keep aside.
Then in the hot ghee add the remainder of the mutton pieces, fried onions, ginger-garlic paste, cumin, shahi jeera powder, chilli powder and the garam masala and fry till the meat is brown. Add beaten curd, yakhni, beaten balai, almond paste, fried turnips, mutton koftas and lime juice. Stir gently.
Add sufficient water for a thick gravy and to cook the meat.
Crumble and stir the Kashmiri ver seal the lid on the deg with a flour dough and put on dum by placing some live coal on the lid and some below the deg. Let it cook through the night.
In the morning, when you open the deg the ghee would be floating on the top.
Now, add the remainder of the saffron dissolved in kewra jal and serve hot with sheermal or bakarkhani for breakfast.

NAVRATAN / NAVRATTAN KORMA RECIPE - North Indian Recipes

Ingredients : (Serves: 2)
2 cups: Boiled Peas
1big: Chopped and Boiled Carrot
½ cup: Tomato Sauce
1 tsp: Sweet Lime
1 small: Apple
1 medium size: Banana
¼ quantity: Pineapple
10-15: Cashew nuts
18-20: Raisins
¼ cup: Curd
¼ cup: Cream
1 tbs: Ghee
3 tbs: Butter
Salt to taste
For Dry Masala
1 tsp: Cumin seeds
2 tsp: Poppy seeds (Khus Khus)
For Wet Masala
1 big: Onion
1 tsp: Cardamoms
¼ cup: Shredded Coconut
3-4: Green Chillies
For Decoration
Chopped Cherries
Grated Cheese
Chopped Coriander leaves
Method
Grind the dry and wet masalas separately and keep aside.
Chop all the fruits finely.
Heat ghee and fry cashew nuts. Remove nuts from ghee and keep aside.
Pour butter to ghee and heat. Put wet masala and fry well. Add the dry masala and salt and sauté well for some time. Add carrots and peas and mix well. Mix curd and cream together and add it to the gravy. Sauté well by adding tomato sauce. Add chopped fruits, fried cashew nuts and raisins and boil till gravy thickens and the oil separates.
Remove from fire and garnish with grated cheese, coriander leaves and chopped cherries.
Serve hot with naan, roti or paratha.

GOSHT BIRYANI RECEIPE - Rice Recipes


Ingredients (Serves: 4)
1 kg: Mutton or lamb
2 cups: Basmati rice
1 tsp: Whole garam masala
2 cups: Yogurt
5 tsp: Ghee or oil
2 cups: Sliced onions
2-3: Green chillies
2 tsp: Ginger paste
2 tsp: Garlic paste
2 cups: Chopped tomatoes
Salt to taste
2 tsp: Coriander powder
2 tsp: Garam masala powder
1 tsp: Turmeric powder
1 tsp: Cumin powder
1 tsp: Red chilli powder
A generous pinch: Saffron
1 pcs: Ginger (two inch piece)
½ cup: Fresh coriander leaves
½ cup: Fresh mint leaves
½ cup: Warm milk
50 gm: Butter
For Garnishing Fried sliced onions
HOW TO COOK GOSHT BIRYANI
Clean mutton or lamb and cut into one and half inch sized pieces. Pick, clean and wash rice. Soak rice in water. Chop green chillies. Peel ginger and cut into julienne (thin strips). Wash coriander and mint leaves and roughly chop them separately. Soak saffron in warm milk and keep aside. Marinade meat pieces with yogurt, salt, turmeric powder and one tablespoon each of ginger and garlic pastes. Marinade for about four hours in a cool place. Cook rice in salted boiling water along with whole garam masala till rice is almost cooked. Strain and keep the rice warm. Heat ghee or oil in a thick-bottomed pan or pressure cooker. Add sliced onion and chopped green chillies. Cook till onion is light golden brown. Make sure to stir continuously. Add remaining ginger and garlic pastes and mix well. Add marinated meat and cook on high flame for seven to eight minutes. Now, add coriander powder, cumin powder and red chilli powder. Mix thoroughly. Stir in three cups of water, bring it to a boil, reduce heat and cook covered till meat pieces are almost cooked. Add chopped tomatoes, salt, one teaspoon garam masala powder and chopped fresh coriander leaves. Cook for fifteen minutes on medium heat, stirring occasionally. *In case you are cooking meat in the pressure cooker, add chopped tomatoes, salt, garam masala powder, two cups of water and chopped fresh coriander leaves after adding dry spices. Pressure cook till meat pieces are almost cooked. It normally takes two or three whistles to cook the meat. Ensure that the cooked meat does not have too runny a gravy. If that is the case, cook on high flame to reduce water content. Arrange half the quantity of cooked meat in an oven proof dish and spread half the quantity of cooked rice on top of the meat. Sprinkle a little garam masala powder, half amount each of ginger julienne, saffron dissolved in warm milk and mint leaves. Dot the rice with half the quantity of butter. Place a layer of remaining meat on top of the rice, followed by cooked rice and repeat the earlier process with the remaining quantities of ginger julienne, saffron milk, garam masala powder, mint leaves and butter. Cover it with aluminum foil and cook in a pre-heated oven for fifteen to twenty minutes. Serve garnished with fried sliced onions and mixed vegetable raita.